Hopp til innhold

Skattefrie gaver til ansatte – beløpsgrenser og vilkår

Vil dere gi ansatte en gave de kan velge selv? Den ordinære grensen for skattefrie gaver i arbeidsforhold er 5 000 kroner per ansatt i løpet av inntektsåret, når vilkårene er oppfylt. Gavekort som ikke kan innløses i kontanter, kan omfattes av ordningen.

Med byGAVEKORT kan mottakeren velge blant mer enn 300 butikker, restauranter, kulturtilbud og andre virksomheter i Bergen sentrum. Når gavekortet brukes, bidrar det til handel og aktivitet hos sentrumsbedriftene.

Kontakt oss om fakturabestilling

Se hvor byGAVEKORT kan brukes

Hvor mye kan dere gi skattefritt?

Vanlige gaver – 5 000 kr per år
For eksempel julegaver og sommergaver.
Jubileums- og oppmerksomhetsgaver – 4 000 kr per år
Ved bestemte anledninger som er omfattet av forskriften.
Lang tjenestetid – 8 000 kr
Gave fra egen arbeidsgiver etter minst 20 års tjenestetid, deretter etter minst ti års ytterligere tjenestetid.

Grensen på 4 000 kroner gjelder blant annet når bedriften fyller 25 år eller et antall år delelig med 25, når mottakeren gifter seg, fyller 50 år og deretter hvert tiende år, slutter etter minst ti år i bedriften eller går av med pensjon. Det er en årsgrense innenfor denne gavekategorien, ikke en ny ramme for hver anledning.

Alle kategoriene forutsetter at gaven består av annet enn penger. Beløpsgrensene på 4 000 og 5 000 kroner gjelder samlet for relevante gaver fra egen arbeidsgiver og tredjeparter i arbeidsforholdet.

Se gjeldende beløpsgrenser og fullstendige vilkår i forskrift til skatteloven § 5-15-1.

Husk gavene som allerede er gitt i år

Julegaver og sommergaver inngår i samme ordinære årsgrense. Andre fordeler som arbeidsgiveren har valgt å behandle etter gavereglene, kan også ha brukt av rammen.

Eksempel: Har en ansatt fått en sommergave til 2 000 kroner, gjenstår 3 000 kroner til julegave innenfor den ordinære grensen – forutsatt at ingen andre gaver eller fordeler har brukt av samme ramme.

Gaver ved særskilte anledninger kan omfattes av egne beløpsgrenser. Flere gavefritak kan brukes samme år når vilkårene for hver ordning er oppfylt.

Kan byGAVEKORT gis som skattefri gave?

Ja. byGAVEKORT kan ikke innløses i kontanter og kan gis som skattefri gave til ansatte når beløpsgrensene og øvrige vilkår er oppfylt.

Arbeidsgiveren må kontrollere at gaveverdien og eventuelle andre gaver eller fordeler ligger innenfor den aktuelle ordningen. Skatteetatens veiledning forklarer hvordan gavekort som ikke kan innløses i kontanter, behandles etter gavereglene.

Slik bestiller dere byGAVEKORT på faktura

Vi hjelper gjerne bedriften med gavekort til de ansatte.

Ny fakturakunde?

Kontakt oss på gavekort@bergensentrum.no eller 55 55 39 39, tastevalg 1 – gavekort. Oppgi gjerne firmanavn og organisasjonsnummer. Vi avklarer fakturakjøpet og sender dere bestillingsskjemaet.

Allerede godkjent fakturakunde?

Fyll ut bestillingsskjemaet dere har fått, lagre filen og send den som vedlegg til gavekort@bergensentrum.no. Trenger dere skjemaet på nytt, sender vi det gjerne.

For godkjente fakturakunder er gavekortene klare til henting innen 1–2 virkedager etter at vi har mottatt utfylt bestillingsskjema. Dere får en bekreftelse straks bestillingen er klar.

Gavekortene hentes i kundesenteret i Kong Oscars gate 24, alle hverdager kl. 10–17. Telefonen er betjent i samme tidsrom.

Kontakt oss om fakturabestilling

Se salgs- og leveringsbetingelsene for byGAVEKORT

Vanlige spørsmål om skattefrie gaver

  • For gavefritakene i forskriftens § 5-15-1 er det den delen som overstiger grensen, som blir skattepliktig – ikke automatisk hele gaven. Se § 5-15-1 fjerde ledd.

  • Nei. Skattefritaket krever ikke at gaven gis etter en generell ordning til alle ansatte.

  • Ja. Skatteetaten legger til grunn at gavefritaket også omfatter styremedlemmer og varamedlemmer når vilkårene er oppfylt. Se Skatte-ABC om gaver i arbeidsforhold.

  • Bedrifter kan få skattemessig fradrag for gaver til ansatte. Arbeidsgiverens fradragsrett må skilles fra spørsmålet om gaven er skattefri for mottakeren. Ta vare på dokumentasjonen og avklar regnskapsføringen med regnskapsfører ved behov. Se skatteloven § 6-1 og Skatteetatens veiledning om fradrag for gavekostnader.

  • Ikke automatisk. Denne oversikten gjelder gaver i arbeidsforhold. Andre mottakerforhold må vurderes særskilt.

Kilder og gjeldende regelverk

Dette er en forenklet oversikt. Kontroller alltid gjeldende lov og forskrift for det aktuelle inntektsåret. Gjeldende regelverk går foran opplysningene på denne siden.

Beløpsgrenser og vilkår følger av forskrift til skatteloven § 5-15-1, med hjemmel i skatteloven § 5-15 annet ledd. Praktiske forklaringer finnes i Skatteetatens veiledning om gaver fra arbeidsgiver og Skatte-ABC.

Arbeidsgiveren må vurdere vilkårene for den enkelte gave. Ved tvil om skattebehandlingen, kontakt Skatteetaten eller regnskapsfører.

Ansvarlig for innholdet: Bergen Sentrum AS.
Sist kontrollert: 8. november 2026.